Andrej Sen-Senkov - Stortdroogte

Stortdroogte
Andrej Sen-Senkov

In Andrej Sen-Senkov’s poëzie komen verwondering en eenvoud samen, maar dan wel een eenvoud die zowel de evidentie als de complexiteit van de werkelijkheid benadrukt. Dichter en essayist Alexej Tsvetkov schreef eens dat talent het vermogen is om de dingen van hun alledaagsheid te ontdoen, maar veel dingen in Sen-Senkovs werk hebben nooit de ons bekende alledaagsheid bezeten. Alle dingen, wezens, zelfs soortgenoten komen uit een alternatieve wereld die deels en slechts tijdelijk in onze wereld terecht is gekomen, en alleen door middel van Sen-Senkovs teksten. Hoe anders de wereld van zijn poëzie ook is vergeleken met onze wereld, het is de metaforische kracht van Sen-Senkov die ons de indruk geeft dat het niet onmogelijk is de jigsaw-puzzel die de wereld is op succesvolle wijze op te lossen.

 

Boekinformatie

Gedichten: Andrej Sen-Senkov
Vertaalster: Nina Targan Mouravi
ISBN: 978 94 92401 04 5
Formaat: 15x21 cm
62 pagina's
Prijs: € 15,00

 

Over Stortdroogte

Andrej Sen-Senkov voedt de verbeelding.
Liliane Waanders - Letteren 010

Sen-Senov speelt verbluffend met taal en vindt spelenderwijs nieuwe woorden en woordcombinaties uit. Elk gedicht is een feestje!
Ignace Schretlen - Medisch Contact

 

Muziek klein van gestalte

vader verneemt dat zijn zes maanden oude kind
slechthorend is.

van nu af aan besteedt hij veel aandacht aan zijn zoon.
al die eindeloze gehooroefeningen.

er zit nauwelijks schot in de zaak.

op een avond pauzeert de vader
slaakt een zucht
pakt het kind op
en legt een oude lp van john coltrane
op de platenspeler.
met het volume op z’n hardst.
het album is Giant Steps.

de zoon is ineens roerloos.
hij luistert voor het eerst in zijn leven naar
gestamp van blote lilliputtervoeten.

 

Andrej Sen-Senkov (Andrej Senkov, Kansaj) werd in 1968 in Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan geboren. Na de burgeroorlog in Tadzjikistan vestigde hij zich in Rusland, aanvankelijk in Borisoglebsk.
Sinds 2002 woont hij in Moskou. Hij studeerde medicijnen en werkt nog altijd als arts.
Als arts had hij meerdere specialismen, waaronder acupunctuur, en momenteel is hij werkzaam als echograaf.
Als dichter laat hij zich evenmin in een hokje stoppen: naast traditionele bundels en voordrachten maakt hij graag gebruik van tekeningen en videobeelden.
Sinds zijn debuut in 1992 vernieuwt hij zijn dichterlijke idioom voortdurend, waardoor hij reeds twee decennia lang de lieveling blijft van de jonge generatie en door behoudend publiek niet langer als ‘mode-dichter’ wordt bestempeld. Informeer bij diverse Russische poëziekenners naar relevante hedendaagse dichters, dan valt zijn naam steevast.

Hij publiceerde tot nu toe 11 bundels.

Sen-Senkovs gedichten zijn vertaald in het Italiaans, Engels, Frans, Duits, Ests, Albanees, Montenegrijns, Oekraïens, Servisch, Sloveens, Lets, Pools, Georgisch, Hongaars, Hebreeuws, Portugees, Roemeens, Spaans en Litouws. En nu dus ook in het Nederlands.

  Andrej Sen-Senkov  

 

 

terug «