Jürgen Nendza - Zomer nog in de laatste appels

Zomer nog in de laatste appels
Jürgen Nendza

Jürgen Nendza, geboren 1957, is woonachtig in Aken. Van hem zijn inmiddels tien gedichtbundels verschenen, waarvan recentelijk in de Verlag Poetenladen (Leipzig) de bundel Apfel und Amsel (2012/2014).
Zijn poëzie is in vele talen vertaald en werd herhaaldelijk bekroond, o.a. met de poëzieprijs van de stad Meran. Onlangs verscheen van hem bij Poetladen 'Mikadogeäst', een bloemlezing uit 20 jaar dichterschap. De 'Süddeutschen Zeitung' schreef hierover: 'Nendza hat ein empfindliches Ohr, er streicht den Reim nicht ersatzlos, sondern setzt den Rhythmus an seine Stelle, den metrischen Takt, und er schaut genau hin, ehe er schreibt'.
In de 'SWR-Bestenliste' van september is deze bloemlezing de aanbeveling.

De gedichten uit 'Zomer nog in de laatste appels' komen uit 'Apfel und Amsel', Poetenladen Verlag 2012 (tweede druk 2014), 'Die Rotation des Kolibris', Verlag Landpresse 2008, ' Haut und Serpentine', Verlag Landpresse 2004 en 'Am Satzdende das Weiß', Verlag Landpresse 1999 (tweede druk 2004).
De vertalingen zijn van Ard Posthuma. Hij vertaalde veel Nederlandstalige poëzie naar het Duits en is de vaste poëzievertaler van Cees Nooteboom. In het Nederlands vertaalde hij o.a. Goethes Faust I/II en werk van Raoul Schrott, Ludwig Hohl, Ingo Schulze en Christian Kracht. Was op uitnodiging van de daad een jaar te gast in Berlijn.

 

Boekinformatie

Gedichten: Jürgen Nendza
Vertaler: Ard Posthuma
ISBN: 978 94 90687 89 2
Formaat: 15x21 cm
72 pagina's
Prijs: € 15,00

 

over Jürgen Nendza

In Nendza’s poëzie wordt de wereld niet tot strakke orde herleid, maar ook niet opgelost in wazige contouren. Zijn gedichten bewegen zich ergens daartussenin, langs de rand van de beelden en waarnemingen.
Neue Zürcher Zeitung

Jürgen Nendza’s gedichten presenteren zich ingetogen en fragiel. Zijn poëzie raakt door gereflecteerde impressies en nodigen uit tot eigen associaties.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

De bekoring van zijn gedichten schuilt in de precieze manier van kijken, de geconcentreerde blik die de realiteit in een soort poëtisch raster zet dat de werkelijkheid tegelijk betovert en ontnuchtert.
Freie Presse

Met zijn opeenvolgende bundels heeft Jürgen Nendza een plaats in de bel-etage van de huidige Duitse poëzie verworven.
Westdeutscher Rundfunk

Nendza hat ein empfindliches Ohr, er streicht den Reim nicht ersatzlos, sondern setzt den Rhythmus an seine Stelle, den metrischen Takt, und er schaut genau hin, ehe er schreibt.
Süddeutsche Zeitung

 

Jürgen Nendza, geboren 1957 te Essen, is woonachtig in Aken. Van hem zijn inmiddels tien gedichtbundels verschenen, waarvan recentelijk bij Verlag Poetenladen (Leipzig) de bundel 'Apfel und Amsel' (2012, 2e druk 2014). Zijn poëzie is in vele talen vertaald en werd herhaaldelijk bekroond, o.a. met de poëzieprijs van de stad Meran.

   

 

 

terug «