John Ashbery - Ergens in Amerika

Ergens in Amerika
John Ashbery

In de poëzie van John Ashbery is alles mogelijk. Geen onderwerp, geen woord, geen wending is taboe. Tussen oorzaak en gevolg bestaat niet altijd een onverbrekelijke band. Toch rijgen de zinnen en zinswendingen zich aaneen op een soepele en volkomen natuurlijke wijze. Vol humor en op meeslepende wijze neemt Ashbery de lezer mee op reis door een poëtisch Amerika dat is getekend door popcultuur, reclame, kunst en menselijke, al te menselijke ervaringen en eigenaardigheden. ‘Mijn poëzie imiteert of reproduceert de manier waarop kennis of bewustzijn tot me komt, en dat is schoksgewijs en indirect. Ik geloof niet dat in keurige patronen gerangschikte poëzie deze omstandigheid voldoende zou reflecteren.’

John Ashbery (1927-2017) heeft zo’n dertig gedichtenbundels en diverse andere boeken geschreven. Hij won zowat alle belangrijke literaire prijzen in de Verenigde Staten, waaronder de Pulitzer Prijs voor zijn bundel ‘Zelfportret in een bolronde spiegel’ (1976).

 

Over Ergens in Amerika

De bundel biedt in het Nederlands taalgebied eindelijk weer eens de mogelijkheid om te ontdekken waarom Ashbery niet alleen op grond van welke poëtica of non-poëtica dan ook een boeiende dichter was.
Huub Beurskens in de Groene Amsterdammer

Poëzie is de schuilplaats van de literatuur, waar roem betrekkelijk is, commercie en mediahypes er weinig toe doen. Maar soms is het er verdomd goed toeven.
Henry Sepers in Tzum

 

Boekinformatie

Gedichten: John Ashbery
Vertaler: Ton van 't Hof
Nawoord: Jan Baeke
ISBN: 978 94 90687 64 9
Formaat: 15x21 cm
72 pagina's
Prijs: € 15,00

 

 

terug «