Home

 

- Alle boeken

- Azul Art

- azul international magazine

- Ook bij ons verkrijgbaar

 

Bestellen

 

Contact

 

Nieuwsbrief

Aanmelden »


Azul Press | unsere Deutsche Bücher »  

 

 

 

 

 

 

 

C. Buddingh'- West Coast revisited  

Wim Huijser / John Schoorl

West Coast revisited

C. Buddingh' Jazz en Poëzie 1959-2019

Zestig jaar geleden sloeg de dichter C. Buddingh’ (1918-1985) met zijn poëzie een totaal nieuwe weg in. Geïnspireerd door de West Coast-jazz schreef hij een serie jazzgedichten die gepubliceerd werden in tijdschriften en resulteerden in de bundel West Coast (1959). Volkskrant-journalist en dichter John Schoorl bezocht de huidige West Coast-scene in L.A. waar hij onder andere jazzmusici als Eric Reed, Kevin van den Elzen en Ben Wendel ontmoette. Voor Buddingh’-biograaf Wim Huijser vormde dit de aanleiding om nog een keer terug te keren naar Buddingh’s jazzpoëzie in West Coast Revisited.

 

 

 

 

Luxe editie

De uitvoering is hardcover met stofomslag en bevat een cd.

Op de bijgesloten cd wordt eveneens de brug geslagen tussen C. Buddingh’s West Coast-gedichten en muziek van de eigentijdse West Coast scene.

De Nederlandse contrabassist Jasper Somsen en de Amerikaanse saxofonist Bob Sheppard ontmoetten elkaar voor het eerst in 2013 in Duitsland. Het klikte onmiddellijk en de mannen besloten in de toekomst samen te spelen. Het duurde echter tot 2018 voordat ze samen een album konden maken. Voor de opnames vloog Somsen naar LA, met in zijn reisbagage de Ray Brown-contrabas die hij van John Clayton mocht lenen, waarop deze in de jaren zestig bij het Oscar Peterson Trio speelde.

Stemmen van schrijvers

De door C. Buddingh’ voorgelezen gedichten zijn afkomstig van het grammofoonplaatje dat in 1961 verscheen in de reeks Stemmen van schrijvers, uitgegeven door het Nederlands Letterkundig Museum en Uitgeverij Querido.

Tracklist:
1. Above and beyond
2. Buddingh’ leest uit West Coast
3. Thanks for the memory.

  C. Buddingh'- West Coast revisited  

 

Boekinformatie

Gedichten: C. Buddingh'
Teksten: Wim Huijser en John Schoorl
Foto's: Eva Roefs

ISBN: 978 94 92401 34 2
Size: 21x21 cm
80 pages
nur 306
Price: € 19,95

Luxe editie

ISBN: 978 94 92401 35 9
Size: 21x21 cm
82 pages
nur 306
Price: € 35,00

 

 

Over de auteurs en fotografe

 

C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) was een Nederlands dichter, prozaïst en vertaler uit het Engels. Door zijn alledaagse taalgebruik mag hij gerekend worden tot de meest populaire dichters van zijn generatie. Buddingh’ voelde de literaire tijdgeest uitstekend aan of liep daarop vooruit. Zijn stem riep bij voorbaat een glimlach op, terwijl in zijn poëzie ernst en melancholie steeds vaker de boventoon voerden. Zijn oeuvre geldt als een belangrijke barometer van de naoorlogse literatuur in Nederland. Grote bekendheid dankt Buddingh’ aan de gedichten ‘De blauwbilgorgel’ en ‘Pluk de Dag’.

Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Zijn Buddingh’-biografie Dichter bij Dordt werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015. Hij publiceerde deelstudies over C. Buddingh’, waaronder Kastjes kijken, ‘Demetrius, ik houd mij aan mijn woord’ en ‘Ik ben de blauwbilgorgel’. Daarnaast is hij bezorger van onder andere Alle gorgelrijmen, Buddingh’ gebundeld en Een geluk bij een ongeluk.

John Schoorl (1961) is verslaggever bij de Volkskrant. Van hem verschenen de dichtbundels A Capella, Uitloopgroef, Bukshag en Hoor de Zieltrein. In deze laatste bundel combineert hij, net als Buddingh’, jazz, beeldende kunst en poëzie. Daarnaast publiceerde hij verschillende bundels met journalistieke verhalen, waaronder De Flippokoning, Iedereen stapt weleens af en De dag dat ik naar de Arctic Monkeys ging. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel, De Loep, de Pop Persprijs, de Citi Journalist Excellence Award en de Jip Golstein Prijs.

Eva Roefs (1993) is als fotograaf woonachtig en werkzaam in Amsterdam, maar groeide op in Loosbroek, een klein dorp in Noord-Brabant waar de monotone omgeving haar stimuleerde om het absurde in het dagelijks leven op te zoeken. Na haar BA in documentairefotografie aan de AKV Sint- Joost ging ze aan het werk voor Volkskrant Magazine. Roefs geldt als een jong talent.

 

 


 

 

Out now for sale

 

 

Andrei Sen-Senkov - Mr. B  

Andrei Sen-Senkov (poetry)
Sveta Dorosheva (illustrations)

Mr. B

 

 

Price paperback: € 19,95
Price hardbound: € 29,95
Free shipping

You can order your copy / copies by sending an email to h-jetzes@home.nl
with your name and address

Please transfer the money to the bankaccount of Azul Press
Rabobank
IBAN NL85 RABO 0113 1366 09
BIC RABO NL 2 U

 

But you can choose also a webshop

www.amazon.de (choose language English)

Bruna webshop (Dutch)

BoekenRoute (Dutch)

 

 

Product description

Mr. B is a melancholic and evocative graphic poem from Andrei Sen-Senkov (Russia) about life, music and death. Sveta Dorosheva (Israël) made the illustrations.

Andrei and Sveta put it together as a homage to one of the most beautiful and moody musicians in the past century, Chet Baker.

Though closely linked to the facts of his life, this is not a regular biography. Words and pictures intertwine musically to create a new lens for the postmodern reader.

The name of poem ‘Mr. B’ is the title of an album by Chet Baker from 1983.

 

 

Product detalis

Binligual: Russian - English
Poems: Andrei Sen-Senkov
Illustrations: Sveta Dorosheva
Translation: Ainsley Morse
ISBN: 978 94 92401 29 8
Size: 21x21 cm
70 pages
nur 306
Price paperback: € 19,95
Price hardbound: € 29,95

 

 


 

Nieuw

 

Azul 7 / Scandinavië-nummer

met poëzie van

Nils Chr. Moe-Repstad (Noorwegen)
Marte Huke (Noorwegen)
Torgeir Rebolledo Pedersen (Noorwegen)
Ulf Karl Olov Nilsson (Zweden)
Ruth Lillegraven (Noorwegen)

en verder poëzie van

Lies van Gasse (Nederland)
Uri Hollander (Israël)
Yael Tomashov (Israël)
Andrej Sen-Senkov (Rusland)
Frank Schablewski (Duitsland)
Ralf Thenior (Duitsland)

en kunst van

Espen Dietrichson (Noorwegen)
Ronny Someck (Irak/Israël)
Andrej Cherkasov (Rusland)
Igor Ulangin (Rusland)
Harrie Geelen (Nederland)

 

U kunt hier uw exemplaar gratis downloaden

klik met rechtermuis op 'download' en kies voor 'doel opslaan als'

 

Als u toch een geprinte versie wilt hebben, kan dat ook.

Paperback versie € 25,00
Luxe editie (hardcover met stofomslag) € 39,95

  Azul 7

 


 

 

Raul Zurita  

Raúl Zurita

Dit is geen droom, dit is de zee

 

De woestijn, de bergen, de kliffen, de stranden, de zee, de sneeuw, de hemel, het zijn sinds de eerste bundel van Raúl Zurita (1950, Chili) terugkerende elementen in zijn werk, je zou ze haast personages kunnen noemen. Het Chileense landschap is getuige van het geweld, maar het is geen stille getuige. In de stranden zijn gaten geslagen, ze vertonen wonden, de woestijn schreeuwt, uit de hemel regent het ledematen. Zurita zelf heeft tijdens de staatsgreep van Pinochet in 1973 enkele weken gevangen gezeten.

De personages die Zurita opvoert zijn verwisselbaar. Hijzelf maakt regelmatig zijn opwachting, af en toe als man of jongen, dan weer als vrouw of meisje, en ook zijn naam wil nog weleens veranderen. Ervaringen van één personage lopen over in die van een hele bevolking. Het geweld in Chili plaatst hij regelmatig in een grotere context, hij verbindt het met onrecht en onderdrukking in andere landen. Je zou kunnen zeggen dat Zurita’s werk een organisch geheel vormt. Maar de gedichten resoneren soms ook met werk van anderen. Zurita laat de lezer voortdurend heroverwegen, nodigt hem uit in een wereld waar een geheel eigen web van betekenissen bestaat, waar de lezer zijn eigen weg in kan zoeken.

 

 

Boekgegevens

Gedichten: Raúl Zurita
Vertaling: Lisa Thunnissen
ISBN: 978 94 92401 32 8
Formaat: 15x21 cm
114 pagina's
nur 306
Prijs paperback: € 15,00
Prijs hardcover met stofomslag: € 25,00

 


 

Andere recente uitgaven

 

Ruth Lillegraven - Sikkel   Nils Chr. Moe-Repstad - 19 Vergiftigingen   Ralf Thenior - De verheerlijking van de champignon

Ruth Lillegraven - Sikkel (gedichten)
Vertaling: Liesbeth Huijer
Prijs € 15,-

 

Nils Chr. Moe-Repstad - 19 Vergiftigingen (gedichten)
Voorwoord: Peter Verhelst
Vertaling: Liesbeth Huijer
Prijs: € 15,-

 

Ralf Thenior - De verheerlijking van de champignon (gedichten)
Vertaling: Tsead Bruinja
Prijs: € 15,-

 

Hans van de Waarsenburg - Paricutin   Harrie Geelen - Imme enz.

Hans van de Waarsenburg - Paricutín (reisverhaal)
De omslag is een originele zeefdruk (50 cm x 67 cm) van Jan Hendrix.
Oplage 100 exemplaren.
Prijs: € 50,-

 

Harrie Geelen - Imme enz. (teksten en prenten)
Prijs: € 25,-

 

De pers over Ruth Lillegraven - Sikkel

Soms gebeurt het dat je een boek openslaat en niet kunt stoppen met lezen. Ik had het deze week met ‘Sikkel’ van de Noorse dichter Ruth Lillegraven. - Janita Monna in Trouw
Hele recensie > hier

Wat een prachtige biografie op deze manier, in deze dichtvorm. En de vertaling van Liesbeth Huijer is zo goed, dat ik vergat dat ik een vertaling las. - Maud Ockers, Vrouwenbibliotheek
Hele recensie > hier

De bundel schetst een beeld van een idyllisch leven. Lillegraven schrijft, en het Noorwegen van weleer klapt voor je open. - Merijn Schipper in Awater
Hele recensie > hier

 

De pers over Nils Chr. Moe-Repstad - 19 vergiftigingen

De mens op ramkoers met zijn eigen ondergang > hier
Obe Alkema in NRC

Op slinkse wijze verweeft Moe Repstad beelden uit de diepzee met beelden uit de politieke actualiteit en uit Rusland, tot de verwijzingen, overeenkomsten en doodlopende metaforen je gaan duizelen > luister hier
Interview met Peter Verhelst, die het voorwoord heeft geschreven, over '19 Vergiftigingen' op de internetsite van Vrij Nederland

 


 

2019 jubileumjaar

10 jaar Azul Press

40 jaar Hennie Jetzes uitgever

 

 

Breyten Breytenbach 80 jaar

Op 16 september is Breyten Breytenbach 80 jaar geworden. In 2008 ontving hij de Hans Berghuisstok voor poëzie. Ter gelegenheid hiervan verschenen bij Azul Press zijn dankwoord 'Upon receiving the Hans Berhuisstok' en de cd 'Blind op reis' met daar op zijn gelijknamige gedicht op muziek gezet door John Slangen.

 

 

Breyten Breytenbach - Upon receiving the 'Hans Berghuisstok voor poëzie'
Voor meer informatie en bestellen > klik hier

Breyten Breytenbach - Blind op reis
Voor meer informatie en bestellen > klik hier


  C. Buddingh'- West Coast revisited  

 

 


 

 

Allen Ginsberg - Plutonian Ode / Plutonische Ode

 

 

Allen Ginsberg - Plutonian Ode   Allen Ginsberg - Plutonian Ode    

Allen Ginsberg - Plutonian Ode / Plutonische Ode
Vertaling: Simon Vinkenoog
Prijs € 70,-

 

Allen Ginsberg - Plutonian Ode / Plutonische Ode
Vertaling: Simon Vinkenoog
Hardcover, 100 genummerd, gesigneerd door Ginsberg en Vinkenoog.
Prijs: € 700,-

 

 

 

Een van de eerste uitgaven van uitgeverij 261 Books / Hennie Jetzes was Plutonian Ode van Allen Ginsberg (1926-1997).
De presentatie, met Allen Ginsberg, vond op 19 november 1980 plaats tijdens het festival One World Poetry in de Melkweg te Amsterdam.
'Plutonian Ode' en 'Proef m'n tong in je oor', verschenen in 1973, zijn de enige twee bundels die bij leven van Ginsberg in een Nederlandse vertaling zijn verschenen.

Allen Ginsberg maakte het gedicht af een maand voor hij meedeed aan de demonstraties bij Rocky Flats zomer 1978.
De definitieve versie, die iets afwijkt van de originele versie, verscheen in 1982 in de bundel 'Plutonian Ode and other Poems 1977-1980' (City Lights Publishers). In de tweede druk zijn er op verzoek van Ginsberg wederom npg enkele correcties en wijzigingen doorgevoerd.

Philip Glass heeft zijn 'Symphony No. 6' gebaseerd op dit gedicht. De premiere vond plaats in 2002.

Allen Ginsberg tijdens One World Poetry 1980

Allen Ginsberg tijdens One world Poetry in de Melkweg Amsterdam 1980. Peter Orlovsky links
Foto © Hennie Jetzes

 

 


 

 

De Bert Schierbeek-trilogie

 

 

Schierbeek-trilogie

 

Rond 1980 publiceerde Bert Schierbeek de weergaloze trilogie romangedichten ‘Weerwerk’ (1977), ‘Betrekkingen’ (1979) en ‘Binnenwerk’ (1982) die door Azul Press met trots in 2013 werden heruitgegeven.

Naast de paperbeck-editie verscheen er een luxe-editie bestaande uit de drie delen in een hardcoveruitvoering, aangevuld met een audio-cd waarop Schierbeek een gedeelte voorleest uit ‘Binnenwerk’. De opname is gemaakt op 31 mei 1981 in de IJsbreker, Amsterdam tijdens een festival georganiseerd door Hennie Jetzes t.b.v. het verschijnen van ‘The Amsterdam Poetry Series’. Schierbeek zou eigenlijk iets voorlezen uit ‘Mexico I’, dat zijn bijdrage was aan de serie maar had per vergissing het manuscript ‘Binnenwerk’ bij zich waar hij toen aan werkte.

Paperback-editie per deel € 15,-
Luxe-editie, de drie delen hardcover plus de audio cd € 65,-

 

 

Bert Schierbeek (1918-1996) was een van de bekendste Nederlandse schrijvers uit de naoorlogse decennia. In 1946 sloot hij zich aan bij de Cobra-groep en later groeide hij uit tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de beweging van Vijftig. In 1951 publiceerde hij ‘Het boek Ik’, dat wordt beschouwd als de eerste Nederlandse experimentele roman.

Bert Schierbeek

Bert Schierbeek tijdens One World Poetry in de Melkweg Amsterdam 1980
Foto © Hennie Jetzes

 

 


 

 

The Amsterdam School / Poetry Series

 

In 1979-1980 kwam ik regelmatig in Amsterdam en kon vaak bij Simon Vinkenoog logeren. Ik was onder de indruk van de vele literaire activiteiten in Amsterdam waarbij Nederlandse dichters maar ook vele buitenlandse dichters waren betrokken.
Vrijwel ieder weekend was er wel iets te doen. Organiseren ging snel. Men belde elkaar op of men die dag kon, gedichten werden gestencild of geprint en met had zodoende weer een bloemlezing. Er was het bekende One World Poetry-festival, die ook door het jaar van alles organiseerde, de Poëzie Explosies, georganiseerd door Steef Davidson enz. enz.

Ik kreeg het idee dat ik iets hiervan wilde vastleggen met mijn toenmalige uitgeverij, uitgeverij 261, met bundels, manifesten, handgeschreven gedichten, manifestaties, foto's.
De bundels kwamen terecht in 'The Amsterdam School / Poetry Series'.
Mijn mede-redacteur werd Eddie Woods van boekhandel 'Ins and Outs' in Amsterdam. Hij had vaker en makkelijker contact met de dichters dan ik vanuit mijn woonplaats Heerlen.
De serie zou bestaan uit 10 delen, alle delen tweetalig. Later zijn er twee toegevoegd.

Vrij snel werden de eerste manuscripten ingeleverd. Maar toen stokte het. Ik besloot de eerste zes delen uit te geven zodat meer tijd vrij kwam voor de laatste zes delen.

Steef Davidson   Harry Hoogstraten   Emanuel Lorsch   Ira Cohen   Simon Vinkenoog   Piero Heliczer

De zes delen, die uitgegeven zijn

Piero Heliczer The Amsterdam School Poetry Series

De hardcover uitvoering

In die tijd kreeg Woods ruzie met Ben Posset, in die tijd organisator van vele literaire evenementen in Amsterdam. De serie had er niets mee te doen maar werd toch besmet.

Op 31 mei 1981 organiseerde ik in de IJsbreker te Amsterdam een middag ter promotie van de serie.
Enkele dichters kwamen niet omdat ze bang waren door Posset in de ban te worden gedaan, andere dichters kwamen niet omdat ze weer bezig waren met hun eigen dingen of vertrokken waren uit Amsterdam. Het was duidelijk dat de hausse voorbij was.
Toen Woods zijn bijdrage zonder enig overleg uitgaf bij zijn eigen uitgeverij besloot ik de stekker er uit te trekken.

Te koop

Steef Davidson - Tegen beter weten in / € 200,-
Harry Hoogstraten - Libwoofer Lugs Qalib / € 50,-
Emanuel Lorsch - Spreken tot de onzichtbare werelden / € 50,-
Ira Cohen - The Stauffenberg Cycle & Other Poems / € 200,-
Simon Vinkenoog - Poolshoogte / Approximations 1978 - 1980 / € 50,-
Piero Helczer - Abdication of the Throne of Hell / € 800,-

De hardcover uitvoering - niet te koop

 

 

Wat gebeurde er met de laatste zes geplande bundels

 

Wlliam Levy - Blood   Louise Landes Levy - The Water Mirror   Bert Schierbeek - Mexico   Charles McGeehan - California Dream   Hans Plomp - Beyond Madness   Eddiw Woods - Sale or Return
William Levy   Louise Landes Levi   Bert Schierbeek   Charles McGeehan   Hans Plomp   Eddie Woods

 

William Levy – Blood
Alleen Engels
Uitgever: Paris : Handshake, Paris 1985.

Louise Landes Levi - The Water Mirror / De water spiegel
vert. Barbara Mohr / ill. WM de Haan
Een aantal jaren later uitgegeven door Felix Mansingh, aka. Felix Off Set.

Bert Schierbeek - Mexico I
vert. Charles McGeehan
Nederlendse versie was reeds verschenen in de bundel ‘Vallen en opstaan’.
De Engelse versie is verscheen bij Bridges Books

Charles McGeehan - California Dream
Alleen Engels
Niet gepubliceerd

Hans Plomp - De waanzin voorbij / Beyond Madness
vert. Hans Plomp / ill. Guus Boissevain
Zowel enkele Nederlandse als Engelse gedichten zijn her en daar gepubliceerd

Eddie Woods - Sale or Return / Recht van retour
vert. Hans Plomp
Verschenen bij Ins & Outs Press als eerste in de serie ‘New Amsterdam Poetry’, is a bilingual series presenting recent work by American poets who have made the Amsterdam connection.
Het bleef echter bij deze ene uitgave.

 

 


 

 

Het nieuws en de uitgaven van 2018 van Azul Press vindt u > hier

Het nieuws en de uitgaven van 2017 van Azul Press vindt u > hier

Het nieuws en de uitgaven van 2016 van Azul Press vindt u > hier

Het nieuws en de uitgaven van 2015 van Azul Press vindt u > hier

Het nieuws en de uitgaven van 2014 van Azul Press vindt u > hier

Het nieuws en de uitgaven van 2013 van Azul Press vindt u > hier