Ineke Holzhaus - Communie

 

Ineke Holzhaus - gedichten

Hannah Kockx - prenten

Communie

Gedichten: Ineke Holzhaus
Fotografie: Hannah Kockx
IFormaat: 21x29,7 cm
12 pagina's
Prijs: € 25,00

Vanaf 7 juli t/m 17 augustus 2013 was in de Dominicanenkerk bij boekhandel Selexyz te Maastricht de tentoonstelling 'Communie' te zien: prenten van de kunstenares Hannah Kockx bij vijf gedichten van Ineke Holzhaus.

Ter gelegenheid hiervan verscheen bij Azul Press een map met deze vijf gedichten en vijf prenten in een gelimiteerde oplage van 50 stuks. Elke map is genummerd en gesigneerd door de dichteres en kunstenares. Elke prent en gedicht is op A4-formaat, 21 x 29,7 cm, afgedrukt.

 

Foto: Overzicht tentoonstelling in boekhandel Selexyz, Maastricht

 

Vier bladen uit de map 'Communie':

 

 

 

Ineke Holzhaus is theatermaker, schrijfster en docent schrijven. 'Zolang ik me kan herinneren, is poëzie van groot belang geweest in mijn bestaan. Als kind kende ik gedichten uit mijn hoofd, als middelbare scholier deed ik mee aan voordrachtwedstrijden en ik begon mijn loopbaan in het theater bij toneelgroep Poëzie Hardop.
Toen in 2008 mijn eerste bundel Hond in Pompeï verscheen, merkte dichter Willem Jan Otten op dat het hier ging om een lang verwacht debuut.'

Ineke Holzhaus over Communie:
Vorig jaar liet ze me haar communicantenprenten zien. Meteen wist ik adt mijn ervaring als zesjarige de bronn kon zijn voor de vijf gedichten die nu samen een vertelling vormen. Zelf deed ik mijn Eerste Communie in Amsterdam in de Sint-Willibrorduskerk. Ik herinnerde me bij het schrijven hoe bijzonder deze gebeurtenis was in het leven van een katholiek meisje. De angst voor het vreemde, om toegelaten te worden tot de wereld van de volwassenen, tot iets dat je niet kunt overzien, maar ook de vreugde omdat je deel was van ee bijzondere gebeurtenis, omdat je zelf ook een beetje heilig werd door de ouwel in je mond en Jezus in je hart. En het was feest. Daarvoor kwamen zelfs familieleden uit het verre Brabantse dorp van je moeder naar de grote stad toe.

   

 

Hannah Kockx is beeldend kunstenaar: schilderijen, grafiek en kunstenaarsboeken. Haar werk is opgenomen in privé- en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland.

Hannah Kockx over Communie:
Jaren geleden vond ik een doos met 80 foto's op het Waterlooplein. Ik nam ze mee, ze fascineerden me. Al gauw kwam ik erachter waarom: tijdens mijn jeugd in Brabant had ik als buitenstaander, met de nodige jaloerse gevoelens, al die kinderen bij een feestelijke communie of processie plechtig voorbij zien komen.

In het afgelopen jaar wilde ik een vorm vinden en er een serie van maken. In tegenstelling tot de snelle fotografie, zeker van vandaag de dag, zocht ik naar een langzamere vorm van verwerking en bewerking. Uiteindelijk koos ik voor een gelaagde collagetechniek: foto's via gomdruk op oud papier uit Berlijn en gemonteerd op arche etspapier, daaroverheen werd een etsplaat aquatint gedrukt en een polymeer ets.

   

 

 

terug «