Maarten van den Berg - Het scherp van de stroper

 

Maarten van den Berg
gedichten

Bert Janssen
fotografie

Het scherp van de stroper

 

Tussen mei 2014 en oktober 2015 trokken dichter Maarten van den Berg en fotograaf Bert Janssen langs bouwplaatsen, vergane industrie en braakliggend terrein in Maastricht. Maarten van den Berg voorzag de plekken van rake dichtregels. Bert Janssen legde locaties en poëzie met warme hand vast op foto’s. Het eindresultaat is vertaald in het boek en de expositie met de titel ‘het scherp van de stroper’. De expositie is van 24 januari tot en met 28 februari 2016 te zien bij Bureau Europa aan de Boschstraat.

Plekken met beperkte houdbaarheidsdatum

Het autonome ‘fotopoëzie’-project toont de verhouding van dichter en fotograaf met een stad waar momenteel enorme stedenbouwkundige veranderingen plaatsvinden. Om deze transitie vast te leggen hebben de makers gezocht naar locaties met een beperkte houdbaarheidsdatum. Ze gebruikten het veranderend stadslandschap als drager van poëzie. Het gekozen decor is universeel, terwijl het karakter van de stad Maastricht onmiskenbaar aanwezig is.

Plaktape-poëzie

De poëzie geeft de gekozen plekken een nieuw gezicht. Door gebruik te maken van vluchtige materialen, zoals kinderkrijt en afplaktape, schrijft Maarten van den Berg een boodschap in een onschuldige vorm van guerilla-poëzie. Zo verwijst hij naar de snelheid en waarden van onze hedendaagse maatschappij. Bert Janssen fotografeert poëzie en plaats met warme hand en haviksoog tot een gezamenlijk perspectief.

 

Boekgegevens

Gedichten: Maarten van den Berg
Fotografie: Bert Janssen
ISBN 978 94 90687 98 4
Boek opgeborgen in een cassette
Harcover met leeslint
64 pagina's
Prijs: € 29,95

 

Maarten van den Berg (1970) is dichter, schilder, beeldhouwer en taxichauffeur. Hij woont en werkt in Maastricht. Als geboren Limburger groeide hij op in Alphen aan den Rijn waarna hij een studie beeldhouwen volgde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Zijn poëzie en beeldend werk worden gekenmerkt door een sterke binding met de dagelijkse realiteit en een onmiskenbare romantische inslag.

Hij publiceerde Hersenzalf (Gianni 2006), Traktaatjes (Prometheus 2008), Pleistermozaïek (Literair Station Venlo 2011) en Teer (azul Press) en werd in diverse bloemlezingen opgenomen, waaronder Alles staat nog op zijn plaats (Contrabas 2010) en Ne Pas Perdu (Azul Press 2010).

   

 

Foto uit het boek

Foto: Bert Janssen
Gedicht: Maarten van den Berg

 

terug «